izaberi jezik

GODIŠNJA NAGRADA 2022

Fondacija za zaštitu zavičajnog nasleđa Podunavskih Švaba ZAVIČAJNA KUĆA, Andreja Volnog 1A, uvela je 2017. godine dodelu godišnje nagrade PRIZNANJE ZA ČESTITOST, sa idejom da postane tradicionalna i, evo, ove godine je dodeljujemo peti put.

Župnik Jakob Pfajfer i Nezavisno društvo novinara Vojvodine
ovogodišnji dobitnici priznanja za čestitost

Vođeni idejom da se od zaborava sačuva tradicija i kultura Podunavskih Švaba, ali i svih sugrađana koji neguju duh tolerancije i dobrosusedskih odnosa, po kojima je Vojvodina naširoko poznata, Fondacija za zaštitu zavičajnog nasleđa Podunavskih Švaba ZAVIČAJNA KUĆA i Udruženje građana “Petrovaradin Media” od 3. do 5. juna organizovali su dvadeseti FESTIVAL KUGLOFA u Sremskim Karlovcima.

Kao deo programa FESTIVALA KUGLOFA u zgradi opštine Sremski Karlovci, dodeljena su priznanja za čestitost. Prema rečima Stjepana Sedera, predsednika fondacije ZAVIČAJNA KUĆA cilj dodele je istaći i pohvaliti časnost, plemenitost i ljudskost kao važne osobine zdravog društva, ali i dragocene vrline koje je teško održati u ovim vremenima. Priznanje se dodeljuje od 2017. godine u dve kategorije: fizičkom i pravnom licu.

U konkurenciji fizičkih lica, priznanje je dodeljeno Jakobu Pfajferu, katoličkom župniku i naddekanu iz Odžaka. Kako se navodi u predlogu, njegovom zaslugom, u crkvu u kojoj je sveštenik pored katolika dolaze i pravoslavci i evangelisti, a na službama se oseća duh zajedništva i poštovanja različitosti. Župnik Pfajfer je spona između svih generacija Odžačana, a uz njega je lako biti vernik i čovek, stoji u obrazloženju predlagača.

“Pokušavam u svojoj sposobnosti, nesposobnosti i slabosti da pratim onoga kome verujem. To je za mene učitelj Isus Hrist. On je jedini koji je rekao da treba ljubiti čak i neprijatelja i tu ljubav pokazati. Ja sam to shvatio kao svoj zadatak, jer Isus kaže svaki dan uzmi svoj krst na sebe, ljubi Boga iznad svega, a bližnjega kao sebe samog”, izjavio je Pfajfer, uz zahvalnost svima onima koje decenijama čuva pod okriljem crkve i svoje dobrote.

U konkurenciji pravnih lica, ove godine nagradu je ispred Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine primio programski direktor Dinko Gruhonjić.

“Vrlo često zaboravimo na reči prote Golijana da je obraz važniji od života. Kao što vi izdajete časopis FENSTER, udruženje novinara je imalo akciju Prozor 1991. godine u vreme ratnohuškačke propagande. Tada su se sa prozora u Zmaj Jovinoj 4 u Novom Sadu saopštavale tj. emitovale činjenice o onome što se dešava, umesto tadašnjih propagandnih laži. Spomenuo bih i pokojnog Srđana Aleksića, koji je položio život braneći čoveka i čije ime zbog toga nosi jedan prolaz u centru grada. Posebna težina ovog priznanja mi je Milorad Golijan, koji je zbog toga što je spasio dvojicu islamskih imama morao da napusti Vlasenicu. To su primeri iz prošlosti, a drago mi je da u ovom vremenu zla postoje ljudi koji su svesni da je čestitost verovatno glavna osobina koja nas čini ljudima”, izjavio je Gruhonjić.

Priznanje za čestitost fondacija ZAVIČAJNA KUĆA dodeljuje se poslednjih pet godina, a konkurs za prijavu kandidata neprekidno je otvoren. U svakom trenutku moguće je podneti predlog Fondaciji sa obrazloženjem za predloženog kandidata, koji bi kasnije mogao postati dobitnik te prestižne nagrade.Uvod

Pozdravna reč Predsednika Fondacije
Stjepana A. Sedera:

Pozdravna reč Predsednika Saveta Fondacije
Miloša Tešića:


Obrazloženje za dodelu Nagrade

Obrazloženje odluke za dodelu nagrade
PRIZNANJE ZA ČESTITOST za
Jakoba Pfeifera

Obrazloženje odluke za dodelu nagrade
PRIZNANJE ZA ČESTITOST za
Nezavisno društvo novinara Vojvodine


Deo atmosfere sa dodele Nagrade

Foto galerija

Fotografije sa dodele godišnje nagrade PRIZNANJE ZA ČESTITOST