izaberi jezik

TURISTIČKO-UGOSTITELJSKI OBJEKAT

Izgradnju ugostiteljskog objekta možemo započeti odmah po obezbeđenju potrebnih sredstava. Ukupno potrebna sredstva za izgradnju i opremanje iznose cca 6.000.000,00 dinara – približno 50.000,00 €. S obzirom da se radi o manjem i relativno jednostavnom objektu koji nema mnogo unutrašnjih zidova, te da je sa dve strane (istočna i južna) otvoren – nema zida, izgradnja ne bi trebalo da traje duže od 50-60 dana, tako da bi taj objekat mogao biti gotov i stavljen u funkciju vrlo brzo po otpočinjanju radova. Ovome u prilog ide i činjenica da je arhitektonski projekat gotov i pribavljena građevinska dozvola.

Projektom je predviđeno da restoran ima oko 50 sedećih mesta (putnici jednog autobusa). U restoranu bi se mogla konzumirati isključivo tradicionalna jela Podunavskih Švaba kao što su: krompir čorba, paradajz čorba, mekike, pileća supa, grenadir marš, rezanci sa sirom, rezanci sa makom, nudle, krofne, rinflajš sa sosom, žuti, ali i beli pasulj, kao i sezonska jela: sarma, punjene paprike, pihtije, fišpaprikaš, kuglof, ... U objektu bi se služila isključivo karlovačka vina. Uz ovaj objekat bi bio izgrađen i toaletni prostor koji bi služio i posetiocima muzejske postavke.
Nepostojanjem dva zida, restoran bi sa stolovima na dvorištu činio celinu. Ova dva zida bi u zimskom periodu bila zatvarana providnom folijom, koja bi se, po potrebi, u pogodnim vremenskim prilikama i uklanjala.
Arhitektonskim projektom je predviđeno da toaletni prostor bude sastavni deo objekta restorana, tako da ćemo, u slučaju da ne obezbedimo potrebna sredstva, pristupiti faznoj izgradnji, pri čemu bi prvo izgradili toalet.
Tavanski prostor objekta restorana bi kasnije uredili za sporedne delatnosti Fondacije: arhivu, dokumenatcioni centar, biblioteku, kancelariju, a ako prostor dozvoli i za manju salu za tribine, izložbe i sl.
U utorak 13. septembra 2016. godine je započeta gradnja restorana sa (isključivo) tradicionalnom hranom i pićima Podunavskih Švaba. Za sada nema izgleda da će izgradnja krenuti dalje od početka i biti i završena. Razlog je nedostatak finansijskih sredstava. Da li će Fondacija pronaći neki izvor finansiranja iz domaćih ili stranih izvora ili će se neki sponzor sam ponuditi da pomogne izzgradnju, ostaje da vidimo.

Foto galerija 2016

Nekoliko fotografija koje ilustruju ovaj dogadjaj.

Foto galerija 2020

Nekoliko fotografija koje ilustruju ovaj dogadjaj.