izaberi jezik

Zavičajna Kuća

Jedina sačuvana kuća, iz druge polovine XVIII veka, vremena kada su Podunavske Švabe naseljavale Panonsku niziju, centralni je objekat Fondacije "Zavičajna kuća". Reč je stambenom objektu seoskog domaćinstva iz vremena naseljavanja u Sremske Karlovce, 1739. godine. Brojni turisti koji iz Nemačke, Austrije i drugih država dolaze u Vojvodinu radi obilaska svog zavičaja, posetom Zavičajne kuće, mogu videti i kako su njihovi preci živeli pre 250 godina. Zavičajna kuća, onovremenski objekat posebne lepote, izgrađena je od naboja i pokrivena trskom, u kojoj su smeštene zemljane peći i otvoreno ognjište, dimnjak, a sve je deo muzejske postavke. Kuća ima dve sobe i kuhinju, prva, roditeljska soba orijentisana je prema ulici, druga, dečija, prema dvorištu, a u obe  se ulazi iz kuhinje.

REKONSTRUKCIJA OŠTEĆENOG OBJEKTA

Kuća nije kvalitetno održavana, a objekat od takvog materijala iziskuje specifično i uredno održavanje. Kuća je ubrzano propadala i pretila je opasnost da se uruši, što bi se verovatno i desilo 2010. godine, da nismo intervenisali. Radovi na rekonstrukcije su okončani 2013. godine.

OSNOVNE INFORMACIJE O OBJEKTU

Objekat koji pretpostavlja muzejsku postavku (površina 60 m2, visina 2 m, izgrađenom od naboja, sa zemljanim podom, malim prozorima, i sl.), ima u potpunosti očuvan enterijer iz vremena izgradnje (autentični nameštaj i predmeti iz pokućstva)

DVORIŠTE

Dvorište je popločano starom, velikom „švapskom“ ciglom, tako da je moguća komunikacija po dvorištu i po vlažnom vremenu. Uz ograde do komšija zasađeno je nekoliko desetina vinove loze, prema onovremenom načinu sadnje.

 

RESTORAN I DOKUMENTACIONI CENTAR

Projektom je predviđeno da restoran ima oko 50 sedećih mesta (putnici jednog autobusa). U restoranu bi se mogla konzumirati isključivo tradicionalna jela Podunavskih Švaba. U objektu bi se služila isključivo karlovačka vina.