izaberi jezik

BOŽIĆNI KONCERT i druženje posle njega

Nemačka ambasada već petu godinu zaredom organiuzuje božićni koncert sa nemačkim božićnim pesmama i nemačkim božićnim specijalitetima. Svake godine u drugom mestu. Ove godine domaćin su bili Sremski Karlovci i Fondacija za zaštitu zavičajnog nasleđa Podunavskih Švaba ZAVIČAJNA KUĆA. Gostoprimstvo za ovogodišnnji božićni koncert je pružila RKT crkva PRESVETO TROJSTVO i njen župnik Mag. Marko Lončar.
U prepunoj crkvi su kao domaćini goste pozdravili predsednik i osnivač Fondacija ZAVIČAJNA KUĆA Stjepan A. Seder, Mag. Marko Lončar, kao domaćin ovog doma i domaćin – gost Zamenik nemačkog ambasadora gospodin Hasenau.
Publici su se predstavili mešoviti hor RKT crkve PRESVETO TROJSTVO, Vokalno instrumentali sastav TEKIJE iz Novog Sada, gudački kvartet INNUENDO iz Novog Sada i orguljaš Dino Dudvarski iz Novog Sada. Posebno oduševljenje je kod publike izazvala pojava manjeg dečijeg vokalnog sastava, koju je činilo šestoro dece uzrasta od 4 do 12 godina.
U publici smo videli, pored brojnih Karlovčana i goste, PODUNAVSKE ŠVABE, ali i pripadnike drugih nacija. Bilo je to veče multinacionalnog, multikonfesionalnog i multijezičnog druženja.
U publici je, pored zamenika nemačkog ambasadora, bilo prisutno još šest članova nemačke ambasade. U publici su sedeli pripadnici nemačkih kulturnih udruženja iz Bačke Palanke, sa predsednicom Magdalenom Uhlarik, Bačke Topole, sa predsednikom Ferenzom Fitzom, Kule sa predsednikom Đulom Bihnerom, Odžaka, sa predsednikom Antunom Kamererom, Humanitarno udruženje Nemaca St. Gerhard iz Sombora, sa predsednikom Antonom Beckom i Nemačko udruženje Gross Betscherek iz Zrenjanina, sa predsednikom Bera Janošom.
Posebnu čast manifestaciji je upriličio svojom posetom podpredsednik Vlade Vojvodine Miroslav Vasin.
Po završetku koncerta domaćini su svojim gostima ponudili božićne specijalitete. Pored već čuvenog kuglofa, po kome se u poslednje vreme prepoznaju i Karlovci, u ponudi su se našli i štolen i štrudle, ali i bavarske perece i kuvano vino i čaj. Vino je domaćinima i gostima ponudila poznata i skoro dva veka stara vinarija porodice KIŠ.
I dok su slatkiši, pa i perece, kao i kuvano vino „planuli“, polovina čaja je preostala. To je najbolji dokaz velike hladnoće, koja je vladala kako u crkvi, tako i ispred crkve. Jer šolja kuvanog (toplog) vina bolje greje od šolje toplog čaja.
I za sam kraj, ali ne kao manje važno, domaćin se zahvaljuje Humanitarnom udruženju Nemaca St. Gerhard iz Sombora na nesebičnoj pomoći u organizaciji ovog koncerta.
Takođe i da Vam dočara atmosferu na koncertu i posle njega pomogao je svojim fotografijama gospodin Milan Topalov iz Elemira.

Stjepan A. Seder

Foto galerija

Fotografije sa Božićnog koncerta