izaberi jezik

Narodni običaji podunavskih švaba i razvoj dobrosusedskih odnosa

Fondacija ZAVIČAJNA KUĆA je i ove godine realizovala svoj projekat pod nazivom: NARODNI OBIČAJI PODUNAVSKIH ŠVABA i RAZVOJ DOBROSUSEDSKIH ODNOSA. Ovaj projekat podrazumeva da mladi između 15 i 21 godine napišu svoj literalni sastav na zadatu temu. Zadata tema ove godine je bila: DOBROSUSEDSKI ODNOSI i SUŽIVOT SA DRUGIM I DRUGAČIJIM. Radovi su mogli da se dostavljaju na srpskom ili na nemačkom jeziku.

Na konkurs je prispelo 45 radova, najviše iz Zrenjanina - 13, po više radova iz Sombora, Kikinde, Sečnja, Odžaka Sremske Mitrovice, Novog Sada, i Sremskih Karlovaca i iz još devet mesta po jedan rad.

Zaprimljeni radovi su klasifikovani i ocenjeni od strane petočlanog stručnog kolegijuma. Autore deset najuspešnijih radova smo pozvali u Sremske Karlovce na celodnevno druženje za 23. novembar.

U toku boravka u Sremskim Karlovcima smo ih upoznali sa kulturno istorijskim vrednostima Sremskih Karlovaca (angažovali smo turističkog vodiča), organizovali razgovor sa aktivistima Fondacije, razgovor sa piscima Mihalom Ramačom i Mirkom Sebićem. Za autore, njihove mentore i pratioce (s obzirom na njihov uzrast, procenili smo da treba da obazbedimo pratnju za njih) smo platili putne troškove - 25 RSD/ km. za privatni automobil. Takođe smo obezbedili i ishranu za navedena lica, a ponudili smo i prenoćište, za slučaj da neko od nih, zbog udaljenosti i neodgovarajućih veza, ne može da se istog dana vrati kući, što nije niko iskoristio.

Na završnoj svečanosti smo dodelili zahvalnice za sedmoro autora, na nemačkom i srpskom jeziku. Autori tri prvoplasirana rada su dobili odgovarajuću diplomu na nemačkom i srpskom jeziku i novčane nagrade - jednokratne stipendije u izosu od 30.000,00, 20.000,00 i 10.000,00 RSD. Svih deset prvoplasiranih su dobili i poklon knjige: UPOZNAJMO NEMAČKU, autora Jörg Stanoßeck Beckera, DIJALOG SRBINA I NEMCA NA DUNAVU, autora Stefana Barta i Nenada Novaka Stefanovića i PLITKI GROBOVI, autora Stjepana A. Sedera.

Kao tri najbolja rada ocenjeni su radovi i to: 1. Jovane Ćulibrk iz Odžaka, pod naslovom DOBROSUSEDSKI ODNOSI I SUŽIVOT SA DRUGIM I DRUGAČIJIM, 2. Jovana Perića iz Sombora pod naslovom SUŽIVOT SA DRUGIM I DRUGAČIJIM i 3. Nevene Jovčić iz Zrenjanina, pod naslovom MI VOJVOĐANI.

Tri prvoplasirana rada jće Fondacija, kao izdavač jedinog časopisa na nemačkom jeziku u Srbiji FENSTER prevelai i objavljujemo ih u nastavku.

Fondacija je potencijane učesnike na konkursu za najbolji sastav obavestila putem biblioteka, gimnazija, fakulteta i nemačkih udruženja kulture u Vojvodini.

Priznanja i nagrade su dodeljena na svečanosti, sa prigodnim programom i uz prisustvo brojne publike od kojih je dosta bilo i mladih, te dosta sa strane, upravo iz onih mesta iz kojih su prispeli radovi - književni sastavi.

Ovu svečanost je propretio karlovački bend HERCENŠLUS Bobaba Dževerdanovića.

Ovaj projekat su podržali Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice, Opština Sremski Karlovci i Karlovačka gimnazija.


Pozivnica

Tri nagrađena literalna sastava 2019Dobrosusedski odnosi i suživot sa drugim i drugačijim
Jovana Ćulibrk


Suživot sa drugim i drugačijim
Jovan Perić


Mi Vojvođani
Nevena Jovčić

Diplome za književne sastave 2019Jovana Ćulibrk


Jovan Perić


Nevena Jovčić

Kritike javnosti

Internet portal
novosadskog lista Dnevnik

Internet portal
Radio Odžaci

Zahvalnica Danijela Aleksić,
SŠ "Vuk Karadžić" Sečanj

Zahvalnica
Mihal Ramač

Nove Kikindske novine

Foto galerija

Fotografije sa dodele zahvalnica i diploma za KNJIŽEVNE SASTAVE 2019