Sprache wählen

Komemoracija 06.05.2017. u Bačkom Jarku

Delegacija Fondacije ZAVIČAJNA KUĆA je položila venac na spomen obeležje stradalima u bivšem logoru za Nemce u Bačkom Jarku na komemoraciji 06. maja 2017. godine, sa porukom "Ako su doprinele razumevanju među ljudima, Vaše žrtve nisu bile uzaludne".

 

Kommemoration der Opfer

Die Delegation der Stiftung war am 1.Mai 2015 bei der Kommemoration der Opfer des Lagers in Batschki Jarak.

 

Logor u Bačkom Jarku (Jarek) 17.05.2009.

Svetski savez Podunavskih Švaba sa sedištem u Sindelfingenu (Nemačka) pokušava da obeleži mesta stradanja Podunavskih Švaba u Jugoslaviji nakon II Svetskog rata. Do sada je uspeo da postavi spomen obeležja na mestu masovnih grobnica bivših logora KNIĆANIN (RUDOLFSGNAD) – preko 12.500 žrtava i GAKOVU (GAKOVA) – preko 8.500 žrtava i nekoliko manjih. Za logor u Bačkom Jarku (Jarek) – preko 7.000 žrtava Savez ne uspeva da, sa nadležnim vlastima, pronađe rešenje.

 

Logor u Gakovu

GAKOVO je jedan od bivših logora za Nemce – Podunavske Švabe. Po pravilima tadašnje Vojne uprave logor su činia cela sela, pa tako i u ovom slučaju. Gakovo je bio jedan od logora sa najviše smrti. U Gakovu je našlo smrt preko 8.500 logoraša Podunavskih Švaba.

Svetski savez Podunavskih Švaba je na mestu masovnih grobnica, površine preko 1 Ha, postavio spomen krst, u spomen na sve stradale nevine žrtve.

 

Groblje u Kovinu

Zajedničko groblje srpskih i nemačkih vojnika je nastalo 1915. godine, nakon završetka borbi za Smederevo. Sukobljene jedinice bile su XI nemačka armija i III srpska armija. XI nemačkom armijom komandovao je general Galwitz. U bici su učestvovale VI i XXV divizija, koje su pripadale III korpusu. III srpskom armijom komandovao je general Sturm. U bici su učestvovale Drinska divizija i VIII artiljerijski puk.

 

Logo u Knićaninu (Rudolfsgnad)

U Knićaninu (Rudolfsgnad) je od 1945 – 1948 bio logor za Nemce (Podunavske Švabe) sa najviše smrti – preko 12.500 umrlih od bolesti, gladi i zime.