izaberi jezik

GODIŠNJA NAGRADA 2018

Fondacija za zaštitu zavičajnog nasleđa Podunavskih Švaba ZAVIČAJNA KUĆA, Andreja Volnog 1A, uvela je 2017. godine dodelu godišnje nagrade PRIZNANJE ZA ČESTITOST.

Ovu nagradu Fondacija će dodeliti, svake godine, jednom fizičkom i jednom pravnom licu. Nagrada se dodeljuje fizickim i pravnim licima čije su ideje i aktivnosti, u dužem vremenskom periodu, prepoznate kao doprinos toleranciji, dobrosusedskim odnosima i suživotu sa drugim i drugačijim. Koliko je nama u Fondaciji poznato, slična nagrada ne postoji u Srbiji, pa ni u okruženju.

U izbor lica za nagradu je uključen veći broj ljudi. Uključeni su članovi Saveta Fondaciije, kojih ima devet (najmanje), članovi Upravnog odbora i volonteri Fondacije. Ovako veliki broj lica garantuje da izbor laureata ne bi smeo biti pogrešan.

Kandidat za laureata za ovu godinu Laslo Toth, publicista i novinar iz Budisave je preminuo pre nego smo mi uspeli da mu priznanje dodelimo, pa mu ovo priznanje dodeljujemo postuhmno. Zato smo odlučili da, ove godine, dodelimo još jedno priznanje za fizičko lice. Pored Lasla Totha laureati za ovu, 2018. godinu, su Tomislav Ketig iz Novog Sada i GOETHE INSTITUT iz Beograda.

Na sam čin dodele priznanja (nedelja 27. maj u 11 časova) smo pozvali, pored članova Upravnog odbora i Saveta Fondacije, veći broj aktivista koji se bave kulturom (od Beogada do Subotice - najviše iz Novog Sada), gradonačelnika Sremskih Karlovaca, ambasadore Nemačke i Austrije, sa njihovim saradnicima, Pokrajinskog Sekretara za kuluru i javno informisanje i Pokrajinskog Sekretara za obrazovanje, upravu i nacionalne manjine, predsednike nemačkih kulturnih udruženja u Srbiji, saradnike časopisa FENSTER (Fondacija je izdavač ovog časopisa, inače jedinog na nemačkom jeziku u Srbiji), direktore karlovačkih institucija i funkcionere i pojedine zaposlene u našoj opštini, te medije i, naravno, laureate.

U muzičkom delu programa nastupila je osmogodišnja violinstkinja iz Novog Sada Lana Zorjan, koja je oduševila publiku svojom virtuoznošću, te ju je publika ispratila burnim aplauzom.


Pozivnica za dodelu PRIZNANJA ZA ČESTITOST


Uvod

Pozdravna reč Predsednika Fondacije Stjepana A. Sedera:
Pozdravna reč Zastupnice Predsednika Opštine Vesne Fekete:
Obraćanje Predsednika Saveta Fondacije Prof. dr. Miloša Tešića:

Obrazloženje za dodelu Nagrade

Obrazloženje odluke za dodelu nagrade PRIZNANJE ZA ČESTITOST za Tomislava Ketiga

Odluku je obrazložio Predsednik Fondacije Stjepan A. Seder
Obrazloženje odluke za dodelu nagrade PRIZNANJE ZA ČESTITOST za GOETHE INSTITUT Serbia

Odluku je obrazložila Predsednica Upravnog odbora Fondacije Violeta Đerković
Obrazloženje odluke za dodelu nagrade PRIZNANJE ZA ČESTITOST za Lasla Totha - Laciku

Odluku je obrazložio Predsednik Fondacije Stjepan A. Seder

Odluka Upravnog odbora za dodelu
PRIZNANJA ZA ČESTITOST

Tomislav Ketig,
iz Novog Sada

GOETHE Institut,
iz Beograda

Laslo Toth - Lacika,
iz Budisave


REČ LAUREATA

Tomislav Ketig,
iz Novog Sada

Predstavnica GOETHE Institut,
iz Beograda

Laslo Toth - Lacika mlađi,
iz Budisave


Foto galerija

Fotografije sa dodele godišnje nagrade PRIZNANJE ZA ČESTITOST