izaberi jezik

Projekti

Na ovom prostoru ćemo Vas informisati o projektima koje smo realizovali, kao i o projektima koji su u pripremi, bez obzira da li je Fondacija nosilac projekta ili partner. Kada Vam budemo predstavljali realizovane projekte to ćemo činiti i rečju i slikom, odnosno fotografijom. Prvi projekat koji je Fondacija realizovale, nakon stavljanja u funkciju, je bio projekat pod nazivom" PO TRADICIJU U KARLOVCE ".

Izložba slika Đure Sedera

Programom aktivnosti Fondacije za zaštitu zavičajnog nasleđa Podunavskih Švaba ZAVIČAJNA KUĆA za 2022. godinu predviđeno je i postavljanje izložbe slika Đure Sedera, akademskog slikara iz Zagreba, poznatog i priznatog u svetu. Ta aktivnost je bila planirana za dane Karlovačke berbe grožđa, pa smo ovom postavkom i ispunili svoj plan.

RADIONICA LIKOVNE UMETNOSTI

Fondacija ZAVIČAJNA KUĆA je, u dogovoru sa Osnovnom školom 23. Oktobar iz Sremskih Karlovaca, organizovala 29. septembra 2022. godine radionicu sa temom iz likovne umetnosti.

PODUNAVSKE ŠVABE REČJU, SLIKOM I FOTOGRAFIJOM - IZLOŽBA

BOŽIĆNI KONCERT (19.XII 2014.)

Nemačka ambasada već petu godinu zaredom organiuzuje božićni koncert sa nemačkim božićnim pesmama i nemačkim božićnim specijalitetima. Svake godine u drugom mestu. Ove godine domaćin su bili Sremski Karlovci i Fondacija za zaštitu zavičajnog nasleđa Podunavskih Švaba ZAVIČAJNA KUĆA. Gostoprimstvo za ovogodišnnji božićni koncert je pružila RKT crkva PRESVETO TROJSTVO i njen župnik Mag. Marko Lončar.

POTPREDSEDNIK VLADE VOJVODINE U POSETI ZAVIČAJNOJ KUĆI

Podpredsednik Vlade Vojvodine i Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje se zahvalio na pozivu i pohvalio brigu za očuvanje kulturnog nasleđa Vojvodine. Posebno je podvukao da je briga Pokrajinskog sekretarijata za kuturu za očuvanje ovakvih spomenika kulture permanentna i da će ulagati maksimale napore kako bi ih sačuvali za buduće generacije.

PO TRADICIJU U KARLOVCE

Cilj ove manifestacije je da nacionalne zajednice predstave međuusobno, ali i posetiocima ljubiteljima tradicionalne kulture, svoju tradicionalnu kulturu. Projekat je realizovan delimično na platou centralnog karlovačkog trga (pešačka zona) i delom na prostoru Fondacije u Andreja Volnog 1A.

KONCERT HORA DEČACI I DEVOJČICE IZ PLOCKA (POLJSKA)

Kulturni centar ugostio je i organizovao Koncert Hora Dečaci i devojčice iz Plocka (Poljska) 26. avgusta 2012. u Svečanoj sali Karlovčke gimnazije u Sremskim Karlovcima.

SOLISTIČKI KONCERT MAJE MATIJEVIĆ

U saradnji sa Muzičkim centrom Pančevo, Kulturni centar je jula 2010. godine organizovao solistički koncert Maje Matijević.

PREMIJERA: BUDUĆNOST SEĆENJA

Kulturni centar je kao producent, u režiji Stjepana Sedera, snimio dokumentarni film BUDUĆNOST SEĆENJA. Primijera je održana 2008. godine u amfiteatru Fakulteta za menadžment u Sremskim Karlovcim, uz prisustvo Gradonačelnika i atašea za kulturu nemačke ambasade u Beogradu.